FAQ Badtemp Webcam Mycket Väl Godkänt i kundnöjdhet!

Bredband

Stadsnätet - Fiberanslutning för internet, telefoni och TV

Nossebro Energi kan erbjuda ett flertal olika tjänster för bredbandsuppkoppling. Vårt stadsnät når idag drygt 1600 hushåll i Essunga kommun. Hyresgästerna i Essungabostäder har möjlighet att få bredbandsuppkoppling via TV–uttaget.

Vår stora satsning på att erbjuda huhållen på landsbygden en bredbandsuppkoppling via fiber har nått stor framgång, projektet "Fiber till alla" har rönt ett stort intresse och fiberföreningen har idag över 1000 medlemmar.

Med en fiberanslutning kan du samla TV, internetanslutning och fast telefoni i ett enda abonnemang. Med TV via fiber får du ett brett basutbud av TV–kanaler till alla husets TV–apparater utan digitalbox.

Anslutning till fiber i Essunga kommun

Vi jobbar med fiberutbyggnad i Essunga kommun. Målet med vårt projekt är att ge alla boenden i Essunga kommun och dess närområde möjlighet att ansluta sig till en uppkoppling för TV, telefoni och internet.

Är ni intresserad av att teckna avtal för fiberanslutning på landsbygd, hör av er till oss så lämnar vi en offert till er.

Grundpriset är 29.000 kr för en aktiv anslutning.
I tätort är priset idag 17.000 kr för en aktiv anslutning.

Nossebro Energis fibernät är delvis finansierat med bidrag från EU.


Prislista

Priser på våra tjänster

Våra tjänster för bredband och fiber tillhandahålls via Openbit (openbit.se). Bredbandstjänsterna är tillgängliga i flertalet fibernät i västra skaraborg där Openbit är kommunikationsoperatör. Kabel-TV är dessvärre endast tillgängligt i Nossebro Energi nät.

Priserna gäller från 1/8-2024

10 Mbit – hastighet upp/ner 10/10:
Internet - 309:-/månad
Internet+Digital Kabel-TV - 429:-/månad

30 Mbit – hastighet upp/ner 30/30:
Internet - 349:-/månad
Internet+Digital Kabel-TV - 469:-/månad

100 Mbit – hastighet upp/ner 100/100:
Internet - 389:-/månad
Internet+Digital Kabel-TV - 509:-/månad

250 Mbit – hastighet upp/ner 250/250:
Internet - 479:-/månad
Internet+Digital Kabel-TV - 599:-/månad

500 Mbit – hastighet upp/ner 500/500:
Internet - 559:-/månad
Internet+Digital Kabel-TV - 679:-/månad

1000 Mbit – hastighet upp/ner 1000/1000:
Internet - 749:-/månad
Internet+Digital Kabel-TV - 869:-/månad

Digital Kabel–TV: 139:-/månad


Digital Kabel-TV

Stort utbud av TV-kanaler

Gäller från 2024-04-01

18 kanaler, i flera tv-apparater utan boxar!

Inkoppling görs med antennkabel från det gängade uttaget på kundutrustningen till den eller dom tv-apparater som skall ha utbudet.

OBS! För att kunna se utbudet krävs en tv som har DVB-C.

För att beställa kontakt kundtjänst på 0512-79 81 00

Kanalsökning för vårt TV-utbud skall göras under kabel, om man kan välja operatör vid kalansökningen skall övriga eller andra väljas. på många TV-apparater måste också fullständig väljas. I övrigt hänvisar vi till instruktionsboken eller tillverkaren av din TV. Nedan finns några exempel på hur kanalsökning görs.

  • Anslutning/Ingångskälla/Antenn - Välj alltid kabel
  • Val av operatör – Övrig/Annan
  • Frekvens – 306 MHz (306000 KHz)
  • Modulation – Auto eller 64 QAM
  • Symbolhastighet – Auto eller 6.875 M/S
  • Nätverkssökning – Snabb, JA eller 100 (00100)

Klicka här guider till kanalsökning.

Aktuellt utbud

DVB-C
SVT1 HD
SVT2 HD
TV3 HD
TV4 HD
Kanal 5 HD
TV6 HD
Sjuan HD
TV8 HD
Kanal 9 HD
TV10 HD
Kanal 11 HD
TV12 HD
Kundkapskanalen HD
SVT24 HD
Barnkanalen HD
ATG Live
Discovery HD
Sappa


Kundutrustning/CPE

Vad gör uttagen på din kundutrustning/CPE?

Din CPE är placerad där fibern kommer in i huset/lägenheten. i villor kan den vara placerad var som helst men i lägenheter sitter den placerad antingen nära ytterdörren eller i mediacentralen om lägenheten är utrustad med en sådan. Mediacentralen brukar ofta också innehålla säkringarna för lägenheten.

På CPE finns också en liten lampa för varje port. Lampan tänds när något är anslutet och kan lysa orange eller grönt. Orange betyder det som är anslutet kommunicerar med 1000 mbit medans grönt betyder 100 mbit. Om lampan blinkar betyder det att det går trafik mellan CPE och det som är anslutet.

Router skall anslutas till LAN 1. Om man också har ip-telefoni som tjänst behöver man skaffa en switch som gör att man kan ansluta både router och ip-telefon box till LAN 1 samtidigt. Om man inte gör detta kan man få problem med sin ip-telefoni.

IP-TV som beställs via Openbit skall anslutas till LAN 2.

Kabel-TV från Nossebro Energi ansluts till RF-Antennuttaget. Om man har många antennuttag i huset kan man via detta uttaget få samma tv-utbud i samtliga uttag utan box.


IPTV

IPTV från Sappa

Iptv är den senaste tekniken som används för att sända tv. Iptv skickar ut tv-sändningen via bredbandet istället för ett specialbyggt tv-nät som vanlig kabel-tv. Med iptv kan du ta del av flera program på en och samma gång! För när du tittar på digital-tv via Sappas iptv-box kan du spela in två program samtidigt som du tittar på ett tredje. Du kan också pausa i livesändningar.

Så här kopplar du in din IPTV-box: Inkopplingsguide (PDF)


Bredband Essungabostäder

Bredband till hyresgäster hos Essungabostäder

Som hyresgäst hos Esssungabostäder har du möjlighet att få bredband via FiberLAN i alla lägenheter.
Leveranstid 1–2 dagar.

Prislista bredbandstjänster


LoRaWAN IoT

Lora och Internet of Things

Nossebro Energi har under 2019 påbörjat utbyggnaden av ett trådlöst Internet of Things nät i Essunga kommun baserat på LoRaWAN teknik. LoRaWAN är en en energisnål radioteknik som har god yttäckning vilket möjliggör för insamlande av data från enkla batteridrivna sensorer med lång livslängd, i vissa fall upp till 10 år.

Det finns en uppsjö av sensorer tillgängliga som till exempel, musfällor, temperaturer, dörrar, sopkärl, avstånd och kontakter och många, många fler. För jordbruk/odling finns tillexempel sensorer för att mäta jordens fuktighet och avståndssensorer som mäter exempelvis nivån i gödselbrunn med ultraljud.

Som exempel kan nämnas att vi mäter vattentemperaturer i Nossan och i Geneviken samt vattennivån i Nossan som kan förändras över 30cm på ett dygn och nästan en meter över året.

Datan kan sedan presenteras i vår portal som använder Grafana eller skickas till andra IoT portaler antingen via mqtt meddelanden eller direkt till influx databaser som båda används mycket inom IoT


Felsökningsguide

Felsökningsguide för bredband

Nedan följer en enkel guide för att börja felsöka krånglande bredband. Använd gärna vårt verktyg "Bredbandstest" som finns i menyn till vänster för att testa funktionen då vi kan se resultaten från testerna och ha som underlag vid fortsatt felsökning.