FAQ Badtemp Webcam Mycket Väl Godkänt i kundnöjdhet!

Bredband

Stadsnätet - Fiberanslutning för internet, telefoni och TV

Nossebro Energi kan erbjuda ett flertal olika tjänster för bredbandsuppkoppling. Vårt stadsnät når idag drygt 1600 hushåll i Essunga kommun. Hyresgästerna i Essungabostäder har möjlighet att få bredbandsuppkoppling via TV–uttaget.

Vår stora satsning på att erbjuda huhållen på landsbygden en bredbandsuppkoppling via fiber har nått stor framgång, projektet "Fiber till alla" har rönt ett stort intresse och fiberföreningen har idag över 1000 medlemmar.

Med en fiberanslutning kan du samla TV, internetanslutning och fast telefoni i ett enda abonnemang. Med TV via fiber får du ett brett basutbud av TV–kanaler till alla husets TV–apparater utan digitalbox.

Anslutning till fiber i Essunga kommun

Vi jobbar med fiberutbyggnad i Essunga kommun. Målet med vårt projekt är att ge alla boenden i Essunga kommun och dess närområde möjlighet att ansluta sig till en uppkoppling för TV, telefoni och internet.

Är ni intresserad av att teckna avtal för fiberanslutning på landsbygd, hör av er till oss så lämnar vi en offert till er.

Grundpriset är 29.000 kr för en aktiv anslutning.
I tätort är priset idag 17.000 kr för en aktiv anslutning.

Nossebro Energis fibernät är delvis finansierat med bidrag från EU.


Prislista

Priser på våra tjänster

Våra tjänster för bredband och fiber tillhandahålls via Openbit (openbit.se), så för aktuella priser och utbud så hänvisar vi direkt till dem via länkarna nedan:

10 Mbit – hastighet upp/ner 10/10:
Internet - Beställ här »
Internet+Analog Kabel-TV - Beställ här »

30 Mbit – hastighet upp/ner 30/30:
Internet - Beställ här »
Internet+Analog Kabel-TV - Beställ här »

100 Mbit – hastighet upp/ner 100/100:
Internet - Beställ här »
Internet+Analog Kabel-TV - Beställ här »

250 Mbit – hastighet upp/ner 250/250:
Internet - Beställ här »
Internet+Analog Kabel-TV - Beställ här »

500 Mbit – hastighet upp/ner 500/500:
Internet - Beställ här »
Internet+Analog Kabel-TV - Beställ här »

1000 Mbit – hastighet upp/ner 1000/1000:
Internet - Beställ här »
Internet+Analog Kabel-TV - Beställ här »

Analog Kabel–TV: Beställ här »


Analog Kabel-TV

Stort utbud av TV-kanaler

Med Analog Kabel-TV via fiber får du ett brett basutbud till alla dina TV-apparater utan extra digitalboxar. Har du en TV med digitalbox som stödjer DVB-T2 kan du dessutom se SVT1, SVT2, SVT1 HD & SVT2 HD digitalt.

OBS! För att kunna se SVT1HD & SVT2HD krävs en digitalmottagare som stödjer DVB-T2.

Aktuellt utbud

Analogt DVB-T DVB-C
SVT1 SVT1 SVT1
SVT2 SVT2 SVT2
Barnkanalen Barnkanalen Barnkanalen
Kunskapskanalen Kunskapskanalen Kunskapskanalen
SVT24 SVT24 SVT24
TV3 - -
TV4 TV4 TV4
Kanal 5 - -
TV6 - -
7 - -
8 - -
9 - -
10 - -
11 - -
12 - -
Discovery Channel - -
Disney Channel - -
Eurosport - -
TV4 Film - -
TV4 Fakta - -
BBC Earth - -

Kundutrustning/CPE

Vad gör uttagen på din kundutrustning/CPE?

Din CPE är placerad där fibern kommer in i huset/lägenheten. i villor kan den vara placerad var som helst men i lägenheter sitter den placerad antingen nära ytterdörren eller i mediacentralen om lägenheten är utrustad med en sådan. Mediacentralen brukar ofta också innehålla säkringarna för lägenheten.

På CPE finns också en liten lampa för varje port. Lampan tänds när något är anslutet och kan lysa orange eller grönt. Orange betyder det som är anslutet kommunicerar med 1000 mbit medans grönt betyder 100 mbit. Om lampan blinkar betyder det att det går trafik mellan CPE och det som är anslutet.

Router skall anslutas till LAN 1. Om man också har ip-telefoni som tjänst behöver man skaffa en switch som gör att man kan ansluta både router och ip-telefon box till LAN 1 samtidigt. Om man inte gör detta kan man få problem med sin ip-telefoni.

IP-TV som beställs via Openbit skall anslutas till LAN 2.

IP-TV från Sappa som beställs direkt från Sappa skall anslutas till LAN 4.

Kabel-TV från Nossebro Energi ansluts till RF-Antennuttaget. Om man har många antennuttag i huset kan man via detta uttaget få samma tv-utbud i samtliga uttag utan box.


IPTV

IPTV från Sappa

Iptv är den senaste tekniken som används för att sända tv. Iptv skickar ut tv-sändningen via bredbandet istället för ett specialbyggt tv-nät som vanlig kabel-tv. Med iptv kan du ta del av flera program på en och samma gång! För när du tittar på digital-tv via Sappas iptv-box kan du spela in två program samtidigt som du tittar på ett tredje. Du kan också pausa i livesändningar.

Så här kopplar du in din IPTV-box: Inkopplingsguide (PDF)


Bredband Essungabostäder

Bredband till hyresgäster hos Essungabostäder

Som hyresgäst hos Esssungabostäder har du möjlighet att få bredband via FiberLAN i alla lägenheter.
Leveranstid 1–2 dagar.

Prislista bredbandstjänster


LoRaWAN IoT

Lora och Internet of Things

Nossebro Energi har under 2019 påbörjat utbyggnaden av ett trådlöst Internet of Things nät i Essunga kommun baserat på LoRaWAN teknik. LoRaWAN är en en energisnål radioteknik som har god yttäckning vilket möjliggör för insamlande av data från enkla batteridrivna sensorer med lång livslängd, i vissa fall upp till 10 år.

Det finns en uppsjö av sensorer tillgängliga som till exempel, musfällor, temperaturer, dörrar, sopkärl, avstånd och kontakter och många, många fler. För jordbruk/odling finns tillexempel sensorer för att mäta jordens fuktighet och avståndssensorer som mäter exempelvis nivån i gödselbrunn med ultraljud.

Som exempel kan nämnas att vi mäter vattentemperaturer i Nossan och i Geneviken samt vattennivån i Nossan som kan förändras över 30cm på ett dygn och nästan en meter över året.

Datan kan sedan presenteras i vår portal som använder Grafana eller skickas till andra IoT portaler antingen via mqtt meddelanden eller direkt till influx databaser som båda används mycket inom IoT


Felsökningsguide

Felsökningsguide för bredband

Nedan följer en enkel guide för att börja felsöka krånglande bredband. Använd gärna vårt verktyg "Bredbandstest" som finns i menyn till vänster för att testa funktionen då vi kan se resultaten från testerna och ha som underlag vid fortsatt felsökning.